تاریخ : بیست و نهم 8 1389
نظر
فضیلت نماز اول وقت(1)

دوستان ، دین مبین اسلام، برای نماز اهمیت ویژه‏ای قائل شده است، و این نکته از آیات و روایات بی شماری استفاده می شود. قرآن مجید ، نماز اول وقت را یکى از صفات مؤ منان مى داند و مى فرماید: مؤمنان کسانى هستند که نمازهایشان را حفظ مى کنند . حفظ نماز هم به این است که نمازگزاران آن را از اول وقت به تأخیر نیندازند .
در قرآن آیات متعددی راجع به نماز آمده است . در آیات بسیاری به مسئله نماز پرداخته شده است، برخی آیات به تمجید نمازگزاران و تأکید بر رستگاری آنان پرداخته است، در برخی آیات به فلسفه نماز اشاره شده، و نیز آیاتی برای مزمت کردن کسانی که نسبت به نماز دچار غفلت شده‏اند نازل شده است. و در دسته‏ای از آیات هم ، به وقت نماز اشاره شده است. شارع مقدس اسلام ، براى هر نمازى دو وقت قرار داده است : وقت فضیلت و وقت غیر فضیلت . آیات و روایات سفارش مى کنند که : نماز را در وقت فضیلتش بخوانید. وقت فضیلت هر نماز، اول وقت آن است .
پیامبر اکرم (ص) به امیرالمؤمنین علی (ع) فرمودند : یا علی با وضوی کامل در اول وقت، اقامه نماز کن و نماز را از اول وقتش به تأخیر نینداز، چون تأخیر نماز بدون علت خداوند قهار را به خشم خواهد آورد. رسول خدا (ص) می فرماید: وقتی آفتاب از نصف النهار گذشت درهای آسمان گشوده می شود و دعا در این هنگام مستجاب می گردد.
همچنین درجایی دیگر پیامبراکرم(ص) فرمودند: " شیطان تازمانی که مؤمن بر نمازهای پنج گانه دروقت آن محافظت کند، پیوسته از او در هراس است؛ پس چون آنها را ضایع نمود بر وی جرأت پیدا کرده و او را در گناهان بزرگ می اندازد."
امام صادق (ع) نیز درباره نماز اول وقت مى فرماید: کسى که به نماز اول وقت اهمیت دهد و سعى کند که آن را در اول وقت به جاى آورد، من (چهار چیز را) براى او ضمانت مى کنم (و آن ها عبارتند از):
اول این که : هنگام مرگ با حالت شادمانى ، خوشحالى ، راحتى و سرور از دنیا مى رود.
دوم این که: تمام غم ها و غصه ها و ناراحتى هاى او (در دنیا و آخرت ) برطرف مى گردد.
سوم این که : از عذاب الهى و آتش سوزان جهنم نجات پیدا مى کند.
و چهارم این که : (اول صبح قیامت ) داخل بهشت هاى پر نعمت مى شود.
حجت الاسلام انصاری هم در مورد نماز خواندن امام خمینی (ره ) در آخرین روزهای زندگی شان می گوید: امام(ره) در روزهای آخر عمرشان می خواستند بخوابند؛ به من فرمودند اگر خوابیدم، اول وقت نماز صدایم بزن، گفتم چشم. دیدم اول وقت شد و امام(ره) خوابیده اند، حیفم آمد صدایشان بزنم؛ عمل جراحی، سرم به دست، گفتم صدایشان نزنم بهتر است.
چند دقیقه ای از اذان گذشت و امام(ره) چشم هایشان را باز کردند، گفتند: وقت نماز شده؟ گفتم: بله فرمودند: چرا صدایم نزدی؟ گفتم: ده دقیقه بیشتر از وقت نگذشته است. گفتند: مگر به شما نگفتم. سپس امام(ره) فرزند خود را صدا زدند و فرمودند: ناراحتم. از اول عمرم تا حالا نمازم را اول وقت خوانده ام، چرا الان باید ده دقیقه تأخیر بیفتد.؟" بله دوستان پس چه بهتر که نماز هایمان را سر وقت آن بخوانیم تا از فضیلت نماز برخوردار شویم .

سعی کن در نماز اول وقت که رهائیت از بلا بخشد
در خضوع و خشوع همت کن که نماز تو را بها بخشد
دولت قرب در نماز شب است وه گر این دولتت خدا بخشد
رونق بیشتر به طاعت ما سجده بر مهر کربلا بخشد

نماز اول وقت در نصوص دینی، مورد تأکید بسیار قرار گرفته و فضایل فراوانی برای آن نقل شده است که تأثیرات خوب روحی، روانی و اجتماعی در پی دارد.
عادت دادن شخص به نظم یکی از این تأثیرات است. همچنین نماز اول وقت باعث نشاط و آمادگی و حضور قلب بیشتر جهت انس و ارتباط با خدا و تقویت کمالات نفسانی می گردد .
نماز اول وقت زمینه را جهت برگزاری جماعت های بزرگ و انس و الفت واتحاد بیشتر مسلمانان مساعد می کند . وقتی جامعه اسلامی مقید به خواندن نماز در اول وقت باشند، در هر منطقه غالب مردم همزمان به نماز خواهند ایستاد. این مسأله آمادگی آنان را برای جماعت و ایجاد صفوف گسترده و پرجمعیت بیشتر می کند. در حالی که نماز در غیر اول وقت، در بین زمانه های مختلف پراکنده می شود و از اجتماع و شکوه عبادی و انس و الفت مؤمنان در مراکز دینی می کاهد.
مردى به امیرمؤمنان عرض کرد: اى پسر عموى بهترین آفریده خدا، معنى سجده نخست نماز چیست؟ فرمود: حقیقتش این است: خدایا همانا تو مرا از آن یعنى از زمین آفریدى و معنای سر برداشتن از آن این است که ما را از آن خارج کردى و (معناى) سجده دوّم این است که به آن باز مى گردانى و معناى سربرداشتن از سجده دوم این است که : و بار دیگر ما را از آن خارج مى کنى. آن مرد گفت: معناى بلند کردن پاى راست و افکندن بر پاى چپ در تشهد چیست؟ فرمود: حقیقتش این است: خدایا، باطل را بمیران و حق را بر پادار.

در پایان این قسمت از خداوند می خواهیم :
خداوندا، ما را به صراط المستقیم انسانیت هدایت فرما و از جهل و خود پسندی و ضلالت خود بینی مبرا کن .

موضوعات مرتبط:
الصلوه معراج المؤمن
X